Kuriozitete Shkrirja e akullnajave mund të lëshojë viruse antikë

Shkrirja e akullnajave mund të lëshojë viruse antikë

Viruse të lashtë të panjohur deri në 15,000 vjeçare janë zbuluar të fshehura në akullin parahistorik sipër pllajës Tibetike.

Shkencëtarët nxorën dy copa akulli nga një akullnajë dhe gjetën një total prej 33 patogjenësh të ngrirë brenda, me 28 prej tyre që kurrë nuk ishin parë më parë nga njerëzit.

Studiuesit thonë se ngrohja globale po kërcënon të shkrijë akullnajat në botë dhe se nën një “skenar të rastit më të keq” viruset mund të lëshohen në atmosferë. Temperaturat e rritura kanë aftësinë për të shkarkuar viruset në masë, në një botë që nuk ka imunitet ndaj tyre.

Potenciali i këtyre viruseve është i panjohur, me disa potencialisht vdekjeprurës dhe të tjerë me siguri të padëmshëm. Shkencëtarët nga SHBA dhe Kina shpuan 50 metra në akullnajën e rrafshnaltës Tibetike për të hetuar çdo patogjen që futet brenda.

Një projekt pesë-vjeçar i lejoi ata të siguronin se ata po zbulonin viruset e lashtë dhe jo vetëm marrjen e kontaminimit nga bota moderne. Heqja e shtresës së sipërme të akullit (0,5 cm) me një shufër dhe larja e tij me etanol dhe ujë siguronte që ajo të ishte e pastër nga ndotja.

Ekipi i akademikëve më pas aplikoi teknika gjenetike dhe mikrobiologjike për të regjistruar të gjithë ADN në dy bërthamat e akullit që morën. Sidoqoftë, kjo mund të jetë e pamundur pasi temperaturat e larta në të gjithë botën shkaktojnë shkrirjen e akullnajave, duke shkatërruar të gjitha rekordet e jetës antike mikrobike të bllokuar brenda.

Nxitur nga ndryshimi i klimës, shkalla e shkrirjes së akullit në rajone të ngrira është një shqetësim për shkencëtarët. Megjithatë, në një skenar të rastit më të keq, kjo shkrirje akulli mund të lëshojë patogjenë në mjedis.