Shëndet Spinaqi, ilaçi i shumë sëmundjeve

Spinaqi, ilaçi i shumë sëmundjeve

Spinaqi është perime e gjelbër e mrekullueshme që i takon grupit të ushqimeve me përbërje të shkëlqyeshme ushqyese. Është burim i pasur i antioksidanteve dhe ka veçori të shkëlqyeshme antikancerogjene.

Spinaqi ka nivel të lartë kalçiumi dhe hekuri, duke u renditur një ushqim shumë i mirë për trurin. Kalçiumi ndihmon në funksionimin e trurit. Spinaqi është i mbushur me antioksidantë, dhe mbron qelizat e trurit nga dëmtimi. Ai përmban gjithashtu magnez dhe vitamina E dhe K që ndihmojnë në parandalimin e dementia-s (harresës). Për të menduar më qartë dhe për të reaguar më shpejt, konsumoni më shumë spinaq. Ai përmban antioksidantë, të cilët luftojnë stresin oksidativ dhe ndihmon në zvogëlimin e dëmeve që shkakton. Një studim i cili u bë ndaj njerëzve të shëndetshëm zbuloi se spinaqi ndihmoi në parandalimin e dëmtimit oksidativ.

Megjithëse studimi i përmendur më sipër ishte mjaft i vogël, gjetjet janë mbështetur nga studime të tjera të kafshëve dhe njeriut Ai njihet për vlerat e tij ushqyese dhe është parë gjithnjë si një bimë me aftësi të jashtëzakonshme për të të kthyer energjinë, që rrit vitalitetin dhe përmirëson cilësinë e gjakut. Spinaqi është burim i pasur me fitonutrientë të cilët përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm nga krijimi i shumë sëmundjeve. Ka vlerë të ulët kalorike dhe përqindje të ulët të yndyrave (100 g spinaq të freskët përmban vetëm 23 kalori). Është burim i fibrave të tretshme prandaj është një nga ushqimet më efikase në procesin e dobësimit, por edhe rregullimit të nivelit të kolesterinës.
100 g spinaq i freskët përmban rreth 25 për qind të vlerës së përgjithshme të rekomanduar ditore të hekurit. Spinaqi është një nga burimet më të mira të hekurit, i cili është i rëndësishëm për prodhimin e rruazave të kuqe të gjakut.