Aktualitet Studimi: Vaksinimi pas infektimit me Covid u jep disa njerëzve imunitet “mbinjerëzor”

Studimi: Vaksinimi pas infektimit me Covid u jep disa njerëzve imunitet “mbinjerëzor”

Disa njerëz që kalojnë Covid-19 dhe vaksinohen më vonë zhvillojnë imunitet tepër të fortë ndaj sëmundjeve virale. Sipas studiuesve, antitrupat e gjeneruar nga këta individë janë aq të fuqishëm sa neutralizojnë të gjashtë variantet shqetësuese, si dhe korona viruset e tjerë.

Paul Bieniasz, një virolog në Universitetin Rockefeller që drejtoi studimin e publikuar muajin e kaluar në revistën “Science” tha se njerëzit me këtë lloj imuniteti madje mund të kenë “një shkallë mbrojtjeje kundër viruseve të ngjashme me SARS që ende nuk kanë infektuar njerëzit.

Fenomeni njihet me emra të ndryshëm në bashkësinë shkencore, duke përfshirë “imunitetin mbinjerëzor” dhe “imunitetin hibrid”.

Theodora Hatziioannou, nga Universiteti Rockefeller, shpjegoi se njerëzit me këtë përgjigje të sistemit imunitar ishin në një pozitë të mirë.

“Antitrupat në gjakun e këtyre njerëzve madje mund të neutralizojnë SARS-CoV-1, koronavirusin e parë, i cili u shfaq 20 vjet më parë. Ai virus është shumë, shumë i ndryshëm nga SARS-CoV-2, “tha ajo.

Shkencëtarja ishte optimiste për gjetjet e studimit që ajo bashkë-autorizoi me kolegun e saj Bieniasz.

Sidoqoftë, Hatziioannou pranoi se fenomeni nuk është studiuar gjerësisht, me të dhënat e saj që vijnë nga vetëm 14 pacientë. Sidoqoftë, ajo tha se një imunitet i tillë ishte mjaft i zakonshëm.

Hulumtimi i saj shikoi pacientët që kishin një infeksion Covid-19 në 2020 dhe më vonë morën të dy dozat e një vaksine mRNA të tilla si Pfizer dhe Moderna.

Imuniteti natyror i krijuar nga infeksioni i mëparshëm i këtyre individëve u rrit nga mbrojtja e vaksinave, të cilat rritën aftësinë e sistemit të tyre imunitar për të luftuar virusin.

“Bazuar në të gjitha këto gjetje, duket se sistemi imunitar do të ketë përfundimisht përparësinë ndaj këtij virusi. Dhe nëse jemi me fat, SARS-CoV-2 përfundimisht do të bjerë në atë kategori virusesh që na bën të ndjehemi sikur kemi një ftohje të lehtë,” tha Bieniasz.