Shëndet Studimi: Virusi i modifikuar i herpesit mund të shkatërrojë qelizat e kancerit

Studimi: Virusi i modifikuar i herpesit mund të shkatërrojë qelizat e kancerit

Një version i modifikuar gjenetikisht i virusit herpes ka dhënë rezultate të fuqishme kundër kancereve të avancuara..

Studiuesit zbuluan se RP2, një version i ri i virusit ‘herpes simplex’, tregoi shenja të efektivitetit në një të katërtën e pacientëve me një sërë kanceresh të avancuar.

Pacientët që u bënë pjesë e studimit, ishin të diagnostikuar me kancer në lëkurë, kokë ose qafë dhe kishin ezauruar opsionet e tjera të trajtimit. Ky test i suksesshëm i ilaçeve pa kancerin të zhdukej në çdo pacient.

“Studimi ynë tregon se një virus i gjeneruar gjenetikisht, vrasës i kancerit, mund të japë një goditje një ose dy kundër tumoreve, duke shkatërruar drejtpërdrejtë qelizat e kancerit nga brenda”, u shpreh udhëheqësi i studimit Kevin Harrington, profesor në Institutin e Kërkimit të Kancerit.

Ai theksoi se ishte e rrallë të shiheshin ritme kaq të mira përgjigjeje në provat klinike në fazat e hershme, qëllimi kryesor i të cilave është të testojnë sigurinë e një trajtimi, veçanërisht kur ato përfshijnë pacientë me kancer shumë të avancuar.

Gjetjet u prezantuan në Kongresin e Shoqatës Evropiane për Onkologjinë Mjekësore 2022 (ESMO).