Bota Trageti elektrik më i shpejtë në botë do ta bëjë transportin publik...

Trageti elektrik më i shpejtë në botë do ta bëjë transportin publik në Stokholm më tërheqës

Anija elektrike më e shpejtë në botë së shpejti do të lundrojë në arkipelag rreth Stokholmit në një përpjekje për ta bërë transportin publik në ujë më tërheqës.

Candela P-12 Shuttle do të fillojë të funksionojë në kryeqytetin e Suedisë vitin e ardhshëm me prodhuesit e saj që pretendojnë se anija është jo vetëm më e shpejta e këtij lloji me një shpejtësi prej 55 kilometër për orë, por edhe anija elektrike më efiçente ndonjëherë.

Shpresohet se do ta bëjë transportin publik detar në qytet më tërheqës sesa trenat, autobusët dhe makinat.

‘Varka fluturuese’ e Stokholmit

Anija elektrike ka tre krahë me fibër karboni që shtrihen nga poshtë bykut, duke e lejuar anijen të ngrihet mbi ujë, duke ulur kështu tërheqjen dhe duke rritur shpejtësinë dhe stabilitetin.

“Duke fluturuar” përtej ujit, anija do të transportojë udhëtarët midis Ekerö, një lagje që po zgjerohet me shpejtësi në periferi të Stokholmit dhe qendrës së qytetit “më shpejt se linjat e metrosë dhe autobusëve me të cilat konkurron, si dhe në udhëtimin me makinë gjatë orëve të pikut”, thuhet në një deklaratë të kompanisë.

Candela P-12 Shuttle mbulon rrugën 15 km në vetëm 25 minuta, duke u kursyer udhëtarëve rreth 50 minuta çdo ditë.

Për shkak të dizajnit të saj inovativ, anija krijon një “zgjim gati zero” dhe i është dhënë një përjashtim nga kufiri i shpejtësisë prej 22 km/h në Rajonin e Stokholmit, që do të thotë se mund të lundrojë me shpejtësi të plotë në qendër të qytetit pa shkaktuar dëmtim nga valët te anijet e tjera.

Falë teknologjisë së tij më të fundit, anija elektrike më e shpejtë në botë mund të konkurrojë për kostot e kilometrazhit dhe mund të futet në rrugë të reja pa investime masive në infrastrukturë pasi gjithçka që i nevojitet është një dok dhe energji elektrike.

Anija Candela do të fillojë një periudhë prove nëntëmujore në vitin 2023 dhe nëse përmbush pritshmëritë e larta të vendosura mbi të, shpresa është që përfundimisht të zëvendësojë flotën e qytetit me mbi 70 anije me naftë.