Kuriozitete Tumoret dhe lajmet “bombë”, si të kuptoni nëse janë ‘fake news

Tumoret dhe lajmet “bombë”, si të kuptoni nëse janë ‘fake news

Pacientët dhe anëtarët e familjes para diagnozës së kancerit kërkojnë lajme për sëmundjen, por është e vështirë të manovrohet në detin e informacionit (online dhe jo vetëm) dhe të dish se si të zgjedhësh se kujt duhet t’i besosh është thelbësore. Këtu janë disa këshilla nga Gianmauro Numico, nënkryetar i Kolegjit Italian të Onkologëve Mjekësorë Primarë (Cipomo), nxitës i një doracaku për të ndihmuar lexuesit të gjejnë rrugën e tyre në botën e shëndetit në ueb.

Qëndro larg nga mrekullitë dhe turnet e rëndësishme

Çdo ekzagjerim duhet të merret me dyshimin e duhur: nëse një lajm duket shumë i mirë apo i keq për të qenë i vërtetë, ndoshta nuk është kështu. Mos harroni se titujt janë bërë për të tërhequr vëmendjen e lexuesit në shumë pak fjalë, kështu që “nuancat” (tipike të shkencës) shpesh përfundojnë duke u humbur: ato shpesh ekzagjerohen dhe ajo që ka rëndësi shpesh përmbahen në tekstin në vijim. “Komunikimi i shkencës është i komplikuar dhe është vështirë të bëhet mirë, – thotë Numico. – Shkenca duhet të jetë sa më e arritshme dhe është mirë që lajmet e kancerit të tërheqin aq shumë interes, por kjo mund të çojë në një rrezik të lartë të shtrembërimit. Shumica e raporteve janë të sakta dhe të përgjegjshme dhe madje edhe kur nuk është, kjo nuk do të thotë që prapa çdo gabimi ka keqdashje. Është gjithmonë e rëndësishme të kesh aftësinë për të parë kontekstin në të cilin shfaqen rezultate të reja, në aspektet pozitive dhe defektet e një studimi. Ka shumë gjëra për t’u kujdesur përpara se të vendosni nëse diçka në të vërtetë është një pikë kthese, ose nëse kërkohen gjithnjë e më shumë kërkime të thella. Këto këshilla janë vetëm një udhëzues tregues”.

Kush jep lajmin apo ka kryer (dhe paguar) hulumtimin

Kush e ka kryer studimin dhe kush e ka financuar atë? Gjithashtu, të dish se kush është duke komentuar mbi të, është e rëndësishme. “Një studim i ri tregon se jastëkët janë të dobishëm për shëndetin tuaj, kjo nuk do të thotë se ata janë të gabuar ose që ju mashtrojnë, por duhet të supozohet se interesi që ata kanë në sektorin ai ka një ndikim, – thotë Numico, i cili është gjithashtu drejtor i Onkologjisë Mjekësore. Artikujt shpesh shoqërohen nga shpjegime nga ekspertët që nuk janë të përfshirë në hulumtim (këshillohet gjithmonë të kontrolloni kush është autori i komentit): mendimi i tyre duhet të përdoret për të futur rezultatet e studimit në kontekstin e asaj që tashmë është e njohur dhe për të dhënë theks të drejtë”.

Për çfarë flasim për (laborator, kavie ose njerëz)

Cila ishte lënda e gjykimit? A është një studim i qelizave, kafshëve apo pacientëve? “Këto janë fazat tipike të studimit të barnave të reja. Testet in vitro (në laborator) dhe in vivo (mbi derrat gini) i paraprijnë studimeve të pacientëve dhe shërbejnë për të vendosur mekanizmin e veprimit dhe toksicitetin potencial – shpjegon Numico. – Nga këto analiza është përcaktuar nëse droga eksperimentale mund të vazhdojë në fazat e mëposhtme. Rezultatet që merren në laborator nuk janë të njëjta me ato të fituara nga pacientët: në sprovat e njeriut ekzistojnë shumë variabla që mund të ndryshojnë efektin e ilaçeve: atë që hanë pacientët, barnat e shoqëruara, sëmundjet e tjera që vuajnë. Dhe të gjitha variablat veprojnë së bashku. Ndryshe nga ajo që ndodh në laborator, është e pamundur të izolosh ndryshoren e “ilaçeve”. Jo për të përmendur ndryshueshmërinë ekstreme që ekziston midis një pacienti dhe një tjetri. Në studimet njerëzore është e vështirë për të kontrolluar të gjithë faktorët që ndikojnë në rrjedhën e sëmundjes. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme për të studiuar shumë njerëz të shumtë për një kohë të gjatë. Rrallëherë është e mundur të nxirren konkluzione përfundimtare. Kërkohen kontrolle të shumëfishta. Për të gjitha këto arsye rezultatet dhe siguria e shkencës kërkojnë shumë vite”.

Ku është botuar artikulli

“Rezultati i studimeve zakonisht botohet nga revista shkencore – tregon eksperti – procesi i rishikimit u besohet shkencëtarëve të tjerë sipas metodës së “rishikimit të kolegëve” (ose rishikimit të kolegëve) që duhet të garantojnë cilësi dhe korrektësi. Publikimi duhet të lejojë informacion të mjaftueshëm për të përsëritur eksperimentin dhe në këtë mënyrë të konfirmojë rezultatet. Një mënyrë tjetër për shpërndarjen e informacionit është prezantimi në konferenca dhe konventa. Në këtë rast, informacioni i dhënë shpesh është i pjesshëm, nuk është subjekt i vlerësimit dhe prandaj duhet të konsiderohet paraprak. Vetëm në kohën e publikimit është e mundur të jepni një gjykim të plotë. Ndërmjet prezantimit të parë dhe publikimit përfundimtar, shpesh shpenzon shumë kohë”.

Sa njerëz morën pjesë në eksperiment

“Sa pacientë kanë marrë pjesë në eksperiment? Dhe cilët pacientë morën pjesë? Në përgjithësi sa më i lartë numri i pacientëve, aq më të besueshme janë rezultatet. E njëjta gjë ndodh, megjithatë, në studimet e kafshëve. Për më tepër, duhet të pyesim veten – shton Numico – sa e rëndësishme është efekti i objektit të eksperimentimit? Për shembull, nëse studiojmë ndikimin e të ushqyerit ose obezitetit në rrezikun e kontraktimit të një sëmundjeje të caktuar, shumë shpesh përballemi me rreziqe të ulëta. Deklarata (fantazi) “Përdorimi i jastëkut dyfishon rrezikun e kancerit” ka tendencë të trembë: në të vërtetë ajo përfaqëson atë që në terma statistikor quhet rreziku relativ, domethënë raporti midis numrit të atyre që sëmuren dhe atyre se ata gjithsesi do të sëmureshin. Nëse, për shembull, numri i atyre që sëmuren shkon nga 1 në një milion në 2 në një milion, rreziku absolut është ende shumë i ulët (aq shumë sa që zgjedhja për të eliminuar përdorimin e jastëkut është pothuajse plotësisht e diskutueshme!). Kështu që ne duhet gjithmonë të pyesim veten se cili është rreziku absolut i sëmundjes para se të nxjerrin përfundime nga një studim”.

Kontrolloni nëse informacioni është i fundit ose i hershëm

Kur u krye studimi? Dhe për sa kohë? Në përgjithësi sa më e gjatë kohëzgjatja e analizës, aq më të besueshme janë rezultatet (për shembull, për mundësinë e zbulimit të efekteve anësore që ndodhin me kalimin e kohës ose rrallë). Në të njëjtën kohë, një studim shumë i vjetër mund të mos pasqyrojë gjendjen e pacientëve aktualë.