Ekonomi Bota ka shumë verë dhe ndaj fermerët po shkulin hardhitë

Bota ka shumë verë dhe ndaj fermerët po shkulin hardhitë

Kultivuesi australian i rrushit Tony Townsend shkatërroi gjysmën e vreshtit të tij prej 14 ha në 2023. Fushat ishin të shëndetshme dhe të gjalla, por ai vlerëson se do të kishte humbur rreth 35,000 dollarë Australianë për t’i korrur ato. Ndërsa vala e të nxehtit po e pengon atë të heqë pjesën tjetër, ai planifikon të përfundojë punën sapo të ftohet moti – duke humbur të gjitha hardhitë që ka pasur për dekadën e fundit.

“Më pëlqeu të isha në industrinë e verës, por ishte thjesht e paqëndrueshme ekonomikisht të vazhdoj në këtë mënyrë,” tha zoti Townsend nga ferma e tij, ku një grumbull bimësh të hedhura po pret të digjet.

Ai jeton në Riverland, një rajon në Australinë Jugore që prodhon rreth një të tretën e të korrave të vendit. Që nga viti 2020, një konvergjencë e rritjeve të kostove të nxitura nga Covid-19 dhe tarifave kineze ka rritur furnizimin dhe ka ulur çmimet në vend. Ndërsa zoti Townsend kurrë nuk ishte plotësisht i varur nga rritja e rrushit për të ardhurat e tij dhe punon me kohë të pjesshme në turizmin e verës dhe ushqimit, jo çdo fermer ka qenë kaq me fat.

“Ka shumë njerëz që nuk shohin të ardhme në industrinë e verës,” tha znj. Lyndall Rowe, shefe ekzekutive e Riverland ëine, një grup industrie që përfaqëson kultivuesit dhe prodhuesit e verës.

Është një problem që po shfaqet në të gjithë botën. Megjithëse prodhimi global arriti në nivelin më të ulët të 60 viteve në 2023, një tepricë e verës po vazhdon, që do të thotë se kërkesa po bie edhe më shpejt.

Ndërsa të dhënat nga Organizata Ndërkombëtare e Hardhisë dhe Verës tregojnë se konsumi global ka mbetur prapa prodhimit të verës, të paktën që nga viti 1995, industria ka goditur një pikë përkuljeje pasi ndryshimi i modeleve të pijes dhe kushtet e dobëta ekonomike duket se nuk do të ndryshojnë.

Kalifornia aktualisht po përjeton “një nga disbalancat më të këqija në kërkesë dhe ofertë që kemi parë në 30 vjet”, tha z. Stuart Spencer, drejtor ekzekutiv i Komisionit Lodi Winegrepe në Central Valley.

Ndërkohë, Australia prodhoi sasinë e saj më të vogël të verës në 15 vjet në sezonin 2022-2023, por vazhdon të luftojë me nivele historikisht të larta të inventarit, sipas një raporti të nëntorit nga grupi i industrisë Wine Australia.

Pas Covid-19, kostot për inputet si karburanti dhe plehrat janë rritur për shkak të luftës në Ukrainë dhe primet e sigurimit po rriten për shkak të ndryshimeve klimatike, tha zoti Richard Halstead, shefi operativ i njohurive të konsumatorëve në kompaninë kërkimore të pijeve alkoolike, IWSR.

“Rritjet e fundit të mprehta në kostot e inputeve kanë destabilizuar modelin ekonomik shumë delikat të verës,” tha ai.

Të rinjtë nuk pinë

Ndryshimet laike në zakonet e të pirit po zënë rrënjë gjithashtu, me verën e kuqe që ndjen dhimbjen më akute.

Më shumë njerëz po pinë verëra të gazuara, rozë ose të bardha me pak alkool në vend të së kuqes, tha Christophe Chateau, zëdhënës i Këshillit të Verës në Bordeaux. Konsumatorët e “Generation Z” po konsumojnë gjithashtu më pak alkool, duke nxitur një bum të pijeve joalkoolike.

Në Riverland, për shembull, zonja Rowe nuk pret që shumë prodhues të verës së kuqe, të cilët përbëjnë pothuajse të gjithë prodhimin e rajonit, të jenë në gjendje të shesin me fitim këtë sezon, ndërsa disa fermerë po zëvendësojnë hardhitë me kultura të tjera si bajamet ose shalqinj.

Sipas z. Jose Luis Benítez, drejtor i përgjithshëm në grupin e industrisë Federacion Espanola del Vino, ka një tepricë të Riojas Reds në Spanjë, ndërsa kërkesa për verë të bardhë është e lartë.

Fermerët “do të kenë probleme në linjë brenda një deri në dy vjet, sepse nuk mund t’i transformojnë dot verat e kuqe në të bardha kaq papritur,” tha ai.

Shkatërrime vreshtash

Qeveria franceze fillimisht ndau 200 milionë euro (291.2 milionë S$) për të ndihmuar fermerët në mbarë vendin që të shkulnin vreshtat dhe të dërgonin verën e tyre për t’u shndërruar në etanol, duke i premtuar çdo fermeri 75 euro për hektolitër. Bordo, një rajon kryesor i prodhimit të verës së kuqe, mori fonde shtesë për të shkulur 9,500 ha vreshta.

Por shkatërrimi i furnizimit nuk ka një efekt të madh. Franca e kaloi Italinë për t’u bërë prodhuesi më i madh i verës në botë në vitin 2023. Regjistrimet për skemën e etanolit ishin aq të mëdha sa çdo fermer mund të shkarkonte vetëm gjysmën e vëllimit që dëshironte, sipas zotit Chateau.

Kultivuesit e Bordosë morën pjesë në protestat më të gjera të fermerëve francezë në janar, duke bllokuar rrugët në të gjithë vendin për heqjen e subvencioneve të karburantit dhe politikave të gjelbra të Bashkimit Evropian. Fermerët e rrushit fituan 150 milionë euro të tjera për çrrënjosjen e hardhive dhe mbjelljen e kulturave alternative.

Por rregullimet janë veçanërisht të vështira për t’u bërë për një industri si vera. Shumë prodhues të verës shkojnë pas brezave dhe janë të zhytur në traditë, ndërsa natyra e rritjes së rrushit nënkupton kohë të gjata të prodhimit dhe vetë rrushi nuk mund të shitet dhe të ripërdoret lehtësisht.

“Ajo që mbillni sot do të jetë financimi i pagave të fëmijëve tuaj – apo edhe të nipërve tuaj,” tha zoti Halstead i IWSR.

“Pra, kur tregjet ndryshojnë, mund të jetë tepër e vështirë të përgjigjesh shpejt.”

Një hardhi e mirëmbajtur mund të zgjasë për më shumë se 50 vjet, që do të thotë se ciklet e investimit priren të maten në breza, shtoi ai.

Markat gjithashtu nuk kanë bërë mjaftueshëm për të përmbushur ndryshimet e reja, tha Z. Spiros Malandrakis, menaxher i industrisë së pijeve alkoolike në Euromonitor International.

Për shembull, duke u fokusuar në zhvillimin e markave premium në një kohë kur buxhetet e njerëzve janë duke u shtrydhur do të thotë se industria po dështon të kultivojë një brez të ri të pijeve të verës.

“Nëse nuk ka marka të lira, ekonomike dhe të besueshme verërash për të shkuar, thjesht do të lini verën dhe thjesht do të shkoni në kokteje të gatshme për t’u pirë ose birrë ose marka të lira pije alkoolike,” tha zoti Malandrakis, duke shtuar se përdorimi i kanabisit nga brezi Z gjithashtu ka pakësuar tërheqjen e verës.

Kjo nuk lë asnjë mundësi për shumë fermerë, veçse të largohen nga industria krejtësisht. Një studim i kryer nga Riverland ëine në vitin 2022 zbuloi se rreth një e katërta e kultivuesve të rajonit po planifikojnë të mbyllin prodhimin e verës në tre vitet e ardhshme.

Për zotin Townsend, sapo të përfundojë heqjen e hardhive të tij, ai planifikon të ripopullojë tokën djerrë me bimë vendase.

“Paratë që do të kishin humbur nga hardhitë tona deri në fund do të na kthejnë gëzimin dhjetëfish kur të shohim kafshët dhe zogjtë vendas që kthehen në tokën tonë,” tha ai.

Bloomberg