Bota Dhëndri i Trump, i ashpër ndaj palestinezëve: Mjeshtra në humbjen e mundësive

Dhëndri i Trump, i ashpër ndaj palestinezëve: Mjeshtra në humbjen e mundësive

Jared Kushner, dhëndër dhe këshilltar i Presidentit amerikan Donald Trump, tha se Izraeli nuk duhet të marrë “rrezikun e njohjes së një shteti palestinez” përveç nëse palestinezët plotësojnë disa kushte në planin e paqes të presidentit amerikan.

Plani i paqes i hartuar nga Kushner për Lindjen e Mesme u zbulua nga presidenti amerikan të martën në Uashington gjatë një takimi me kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu.

Sipas këtij plani, Izraeli merr shumë lëshime, dhe Autoriteti Palestinez e hodhi poshtë atë me pakënaqësi.

Në një intervistë për CNN, prezantuesi e pyeti Kushner pse po u kërkonte palestinezëve të kishin media të lira, zgjedhje të lira, liri fetare, një gjyqësor të pavarur dhe një sistem të qëndrueshëm financiar përpara se të krijonin shtetin e tyre.

“Asnjë vend arab nuk i plotëson këto kushte, dhe as Arabia Saudite dhe Egjipti”, me të cilët Kushner bashkëpunoi ngushtë, i tha ai prezantuesit të emisionit.

Burri i Ivanka Trump u përgjigj se Territori Palestinez ishte i krahasueshëm me “një shtet policor (…) sesa me një demokraci të përparuar”.

“Nëse palestinezët duan që njerëzit e tyre të jetojnë më mirë, ne tani kemi bazën për ta bërë këtë”, shtoi ai.

“Nëse ata mendojnë se nuk mund t’i plotësojnë këto kushte, unë nuk mendoj se ne mund ta vendosim Izraelin në gjendje të marrë rreziqe dhe t’i njohë ata si një shtet.”

Kushner është kritikuar për bërjen e deklaratave të ashpra për palestinezët pasi u shpall plani.

“Deri më tani, ata kanë provuar veten të jenë mjeshtra të vërtetë në humbjen e të gjitha mundësive që u janë ofruar”, tha Kushner të martën.