Extra Dita kombëtare e maceve në Itali: Disa mite që duhen rrëzuar

Dita kombëtare e maceve në Itali: Disa mite që duhen rrëzuar

17 shkurti është dita kushtuar një prej kafshëve më të dashura nga italianët. E vetmuar, e pavarur dhe kafshë nate, por jo gjithçka që thuhet për të është e vërtetë dhe shpesh besimet rrezikojnë shëndetin e tij.

Në shtëpitë dhe zemrat e italianëve ka më shumë se shtatë milion dhe u është kushtuar 17 shkurti si ditë e tyre (si ditë ndërkombëtare e maces është 8 gushti). Shpirt i lirë dhe shpirt kurioz, macja është bërë një mik nga i cili shumë familje nuk mund të heqin dorë më.

Sidoqoftë, një kafshë magjepsëse dhe shpesh misterioze shoqërohet me një seri mitesh të rreme, disa shumë kuriozë, të tjerë të rrezikshëm për ekzistencën e tij.

Për të sqaruar, ekspertët e Ca ‘Zampa, një grup qendrash që merren me shëndetin dhe mirëqenien e miqve me katër këmbë, ka hartuar listën e besimeve për të shpërndarë, për të ndihmuar pronarët dhe kafshët të jetojnë (dhe të jetojnë së bashku) më mirë.

Miti i parë i rremë që nuk duhet të besohet është se macet që jetojnë në shtëpi nuk rrezikojnë të kapin sëmundje. Fatkeqësisht nuk është kështu: edhe nëse me një përqindje më të ulët të probabilitetit, edhe macja shtëpiake nuk mbrohet plotësisht nga rriqrat dhe pleshtat. Tendenca e tij për të inspektuar kopshte ose ballkone e ekspozon atë në rreziqe. Prandaj është më mirë ta mbroni atë me pesticide gjatë gjithë vitit.

Padyshim që macja është një kafshë më pak ledhatare se qeni, por kjo nuk do të thotë që mund të braktiset në vetvete. Është e vërtetë se macet janë nga natyra e tyre të pavarura dhe shpesh nuk tregojnë simptomat e sëmundjeve, por është po aq e vërtetë që si çdo qenie tjetër e gjallë, ajo ka nevojë për vëmendje dhe kontrolle nga pronari.

Fjala kyçe, për njerëzit si për kafshët, është parandalimi: nuk është e mjaftueshme, siç themi zakonisht, një vizitë në vitin e kontrollit për Felix. Fatkeqësisht, vetëm një në 4 pronarë viziton rregullisht macen e tyre nga vetingu pas vaksinimeve të para. Gjëja e duhur për të bërë është të shkoni te veterineri juaj i besuar të paktën 2 herë në vit dhe të kontrolloni gjendjen shëndetësore të mikut tonë: ekspertët rekomandojnë një kontroll të urinës të paktën 1 ose 2 herë në vit, për të dyja gjinitë.

Fakti që është një kafshë e pavarur nuk do të thotë që macja e do vetminë. Megjithëse nuk kanë nevojë të ngjiten pas pronarëve, shumë prej tyre nuk u pëlqen të jenë vetëm për një kohë të gjatë, prandaj tregojnë shenja ankthi dhe agjitacioni kur janë larg nga dikush me të cilin kanë krijuar një lidhje të fortë. Dhe ata e bëjnë të qartë duke dërguar sinjale të sakta: ata qajnë kur jeni gati të dilni nga shtëpia ose të tregoni shqetësim me disa objekte. Për të kuptuar se çfarë ata duan të na komunikojnë, thjesht u kushtoni vëmendje.

Macet kanë një hundë të shkëlqyeshme, por hunda nuk është arma e tyre: goja është sensori i fuqishëm i aromës, falë një gjëndre të vendosur nën qiellzën, prapa incizuesve të sipërm. Për këtë arsye, kur synojnë të nuhasin diçka, ata hapin gojën e gjerë.

Janë fatsjellës: Në të vërtetë jo. Është e gabuar të besosh se ato janë vetëm një shenjë e mirëqenies: ndonjëherë në vend të kësaj ata shfaqin një ndjenjë shqetësimi për shkak të një momenti ankthi dhe dhimbje fizike.

Macja është një kafshë nate, por edhe për të është e pamundur të shohë përmes errësirës absolute: për të lëvizur dhe orientuar ai ende ka nevojë për një burim minimal të dritës, të cilën sytë e tij janë në gjendje ta kapin falë një numri të madh të fotoreceptuesve, të quajtur shufra. Në të kundërt, nxënësi ngushtohet kur rrezja e dritës është verbuese. Sidoqoftë, një gjë është e sigurt: macet mund të shohin në errësirë rreth 6-8 herë më mirë se njerëzit.