Kryesore Ekspertët britanikë: Ja dy simptomat e tjera të koronavirusit

Ekspertët britanikë: Ja dy simptomat e tjera të koronavirusit

Udhëzimet e autoriteteve shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar aktualisht thonë se ethet e larta dhe kolla janë simptoma të COVID-19. Sidoqoftë, Shoqata Britanike e Otolaringologjisë ka thënë se ka shenja të reja që mund të tregojnë edhe pacientët asimptomatikë, ata që nuk kanë ethe ose kollë.

“Provat nga vendet e tjera tregojnë se vendet e hyrjes koronavirus shpesh janë në sy, hundë dhe fyt. Ne gjithashtu kemi identifikuar një simptomë të re (humbja e erës dhe shijes) që mund të nënkuptojë që njerëzit pa simptoma të tjera, por vetëm duke humbur këto shqisa, do të duhet të izolohen”, thuhet në deklaratën e tyre.

“Pacientët e rinj nuk kanë simptoma domethënëse si kollë dhe ethe, por mund të kenë vetëm humbje të nuhatjes së erës dhe shijes, duke sugjeruar që viruset janë në hundë”, tha një nga këshilltarët kryesorë të tyre, Profesor Nirmal Kumarm.

Ai shtoi se dy otolaringologë nga Shërbimi Kombëtar i Shëndetit u infektuan përmes pacientëve të tyre. Mjekët që tani marrin frymë me ndihmën e respiratorëve mendohet se kanë “fituar” koronavirus nga njerëz që nuk shfaqën ndonjë simptomë gjatë punës së tyre të përditshme klinike.

Këto rezultate vijnë vetëm disa ditë pasi shkencëtarët kinezë nga Wuhan-i, epiqendra e pandemisë, identifikuan simptomat që pacientët e infektuar tregojnë dita-ditës.

Pak simptoma të ndryshme në krahasim me kollën e vazhdueshme dhe ethet mbi 37 gradë raportohen gjithashtu nga pacientët që zbulohen se janë të infektuar me koronavirus. Sipas dëshmisë së tyre, simptomat mund të variojnë nga sytë e lënduar deri tek lodhja e butë.

“Në çdo rast me simptoma tipike, pesë deri në 10 raste mund të mos zbulohen sepse simptomat e tyre mund të jenë atipike”, tha Dr. Edward Wright, një virolog dhe profesor i mikrobiologjisë në Universitetin e Sussex.

Duke pasur parasysh këtë pretendim, lind pyetja se si mund të dimë nëse jemi të infektuar, veçanërisht pasi zbulimi i hershëm i simptomave është thelbësor për ndalimin e përhapjes së infeksionit.

Institucionet britanike thonë se afërsisht 82 përqind e pacientëve do të kenë një kollë të vazhdueshme, dhe se 98 përqind do të kenë një temperaturë më të lartë se 37 gradë.