Extra Lepujt ”shohin” me hundë dhe 11 kuriozitete për kafshët “frikacake”

Lepujt ”shohin” me hundë dhe 11 kuriozitete për kafshët “frikacake”

Vrimat e hundës së lepurit janë të angazhuara vazhdimisht në aktivitet spazmatik, shkruan focus.it.

Lëvizja e vazhdueshme i lejon kafshës të kontrollojë sasinë e ajrit të thithur dhe, në ditët më të nxehta dhe për të rregulluar temperaturën e trupit, lepuri mund të ndryshojë frekuencën e veprimeve të tij të frymëmarrjes nga 30 në 60 në minutë dhe atë të rrahjeve të zemrës nga një minimum prej 130 deri në maksimum 325 në minutë.

Përveç kësaj, prania e mbi 100 milionë qelizave të ndjeshme në hundë e bën shqisën e nuhatjes së lepurit një nga më të zhvilluarat në natyrë, gjë që i lejon atij të zbulojë të gjitha llojet e informacionit.

Lepujt “shohin” me hundën e tyre dhe me të zbulojnë mjedisin rrethues, nga njohja e anëtarëve të grupit të tyre deri te zgjedhja e ushqimit, nga kërkimi i një partneri e deri te identifikimi i rreziqeve të mundshme.

Buza e sipërme, e pajisur me qime prekëse të gjata dhe të ngurtë, gjithashtu lëviz vazhdimisht, një ndihmë thelbësore në eksplorimin e mjedisit.

11 kuriozitete për lepujt

1- Lepuri jeton deri në 10 vjet.

2- Lepujt nuk vjellin.

3- Ata kanë nevojë për kashtë për të ndihmuar tretjen dhe penguar krijimin e lëmsheve me qime në stomak.

4- Lepuri mund të kërcejë 90 cm. Lepuri mund të shikojë prapa, por në shikimin ballor ka një zonë të verbër.

5- Kur janë të lumtur kërcejnë dhe përdridhen.

6- Lepuri mund të vdesë nga frika kur ndeshet me grabitqarë.

7- Lepuri djersin vetëm në këmbë.

8- Lepuri prodhon 3kg mish nga i njëjti ushqim dhe ujë me të cilin lopa prodhon vetëm 1 kg mish.

9- Lepujt janë të dashur dhe besnikë me njerëzit.

10- Përgjigjen kur u thërrasim në emër.

11- U pëlqen të bëjnë banjo pluhuri për të pastruar gëzofin nga parazitët.