Kuriozitete NASA: Brenda 10 vjetësh njeriu do të rikthehet në Hënë (Video)

NASA: Brenda 10 vjetësh njeriu do të rikthehet në Hënë (Video)

NASA po përgatitet të kthejë astronautët e saj në Hënë brenda dhjetë vjetësh: “lander” dhe “robot” do të udhëheqin rrugën.

Kreu i agjencisë amerikane të hapësirës, ​​Jim Bridenstine, e njoftoi këtë në një konferencë për shtyp në Qendrën Hapësinore Kennedy, me titull “Moon2Mars”.

Bridenstine ilustroi programet e ardhshme të eksplorimit të hapësirës të financuara për vitin 2020 me një buxhet prej 21 miliardë dollarë, “një nga regjistrimet më të qëndrueshme ndonjëherë”.

NASA planifikon të nisë misionin e parë të demonstrimit në vitin 2024 për të provuar aftësinë për të zbritur në sipërfaqen hënore. Një mision i dytë testues do të pasohet në vitin 2026, për të provuar sistemin e ndërtuar mbi sipërfaqen hënor para ardhjes së astronautëve. Deri në vitin 2028, astronautët e parë duhet të transferohen nga stacioni orbital i hapësirës deri në sipërfaqen hënore, ku do të qëndrojnë për një qëndrim një javë.

Përveç urës për udhëtime në Hënë, stacioni orbital do të ofrojë mundësinë e studimit të hapësirës së thellë: ndërtimi i saj do të fillojë në vitin 2022 në bashkëpunim me agjencitë e tjera hapësinore (ato të Evropës, Japonisë, Rusisë dhe Kanadasë), por NASA ende po kërkon partnerë të tjerë të biznesit.

Kthimi në Hënë me një program të qëndrueshëm do të jetë provë e parë për NASA-n, e cila megjithatë tashmë duket në Mars.

Misioni Mars2020, i cili do të duhet të sjellë një mostër të Planetit të Kuq në Tokë, financohet plotësisht nga buxheti. Sipas njoftimeve të Bridenstine, ‘rover’ gjithashtu do të mbajë një helikopter për eksplorimin e Marsit.