Bota Papa Françesku drejt tre vendeve afrikane: Arsyet e turneut

Papa Françesku drejt tre vendeve afrikane: Arsyet e turneut

Papa Françesku fillon një turne një-javor në kontinentin afrikan të mërkurën, gjatë së cilës ai do të vizitojë Mozambikun, Madagaskarin dhe Mauritius – tre vende që janë kërcënuar rëndë nga ndryshimet klimatike dhe gjithashtu janë goditur fort nga varfëria dhe konflikti.

Mbrojtja e mjedisit dhe kërcënimet për ndryshimin e klimës janë në zemër të axhendës së Papës, i cili publikoi një enciklike në lidhje me këtë temë në 2015, raporton DPA.

Papa do të fillojë turneun në Maputo, kryeqytetin e Mozambikut, një ish-koloni portugeze e goditur fort nga ciklonet Idai dhe Kenneth këtë vit.

Të paktën 28 ​​përqind e popullsisë së Mozambikut, ose rreth 30 milion prej tyre janë katolikë.

Qeveria vendase ka shpenzuar 300,000 € për të përgatitur vizitën e Papës, tha ministri i Jashtëm Jose Pacheco, i cili përfshinte riparime në Katedralen Maputo dhe rregullimin e rrugëve të qytetit.

Nevoja për “pajtim vëllazëror”

Vizita e Papës vjen një muaj pasi qeveria nënshkroi një marrëveshje historike paqeje me ish-rebelët nga Rezistenca Kombëtare Mozambican – RENAMO, të cilët tani janë partia kryesore e opozitës.

Lufta civile zgjati 16 vjet dhe shkatërroi vendin, dhe RENAMO ende nuk është çarmatosur plotësisht.

Në mesazhin e tij video, Papa theksoi nevojën për “pajtim vëllazëror në Mozambik dhe në të gjithë Afrikën, e cila është shpresa e vetme për një paqe të fortë dhe të qëndrueshme”.

U njoftua se Papa mund të përmendte edhe problemin e dhunës së armatosur në një rajon që është bërë shënjestra e sulmeve në dy vitet e fundit, duke vrarë më shumë se 300 njerëz.

Papa më pas do të vizitojë Madagaskarin, një ishull në Oqeanin Indian, i cili, së bashku me Mozambikun, është një nga vendet më të varfra në botë.

Gjon Pali II ishte dy herë

Mauritius, ndalesa e tretë e turneut, një ishull i vogël në lindje të Madagaskarit, është relativisht i prosperuar dhe i qëndrueshëm, por preket nga ciklonet dhe niveli i ngritjes së detit.

Ai ka evoluar në një shoqëri multietnike dhe ka një kulturë të pasur dhe të larmishme dhe traditë fetare.

Mauritius është 50 përqind hindu, por gjithashtu ka një pakicë të konsiderueshme të krishterë, e cila përbën 30 përqind të popullsisë dhe është kryesisht katolike.

Papa Gjon Pali II i vizitoi këto vende në 1988 dhe 1999.