Kulturë Perandoria britanike, aty ku dielli nuk perëndonte kurrë…

Perandoria britanike, aty ku dielli nuk perëndonte kurrë…

Perandoria britanike (1583 – 1997)

Kjo është perandoria me shtrirjen më të madhe në historinë e njerëzimit.

E qeverisur nga Mbretëria e Bashkuar, përfshinte koloni dhe territore në të gjithë 5 kontinentet.

Ajo mbulonte më 5shumë se 13.000.000 metra katrorë, çka është thuajse sa një e katërta e sipërfaqes së thatë të tokës dhe kontrollonte më shumë se 500 milionë njerëz, që ishte sërish një e katërta e popullsisë së botës.

Si rezultat, ajo ka lënë në vendet e pushtuara gjurmë kulturore, politike dhe mënyre jetese.

Perandoria Britanike zgjeroi kufijtë e saj qeverisës në mbi 13 milion kilometra katrorë, të cilat përfshinin disa kontinente. 23 për qind të botës ajo e kishte nën sundim në kulmin e lulëzimit të saj në vitin 1922. Për këtë arsye ka lindur edhe shprehja: “Dielli nuk perëndon kurrë në Perandorinë Britanike.”

Kjo perandori ishte e fundit që ra në 1997, me dorëzimin e kolonisë së Hong Kong-ut, Kinës.