Shëndet Pse koronavirusi prek më shumë meshkujt? Ja çfarë dinë shkencëtarët për këtë...

Pse koronavirusi prek më shumë meshkujt? Ja çfarë dinë shkencëtarët për këtë fakt

Philip Ball – The Guardian

Kriza e koronavirusit duket se po vendos gjithçka nën një vëmendje të ashpër: pabarazinë ekonomike, dobësitë e sistemeve të kujdesit shëndetësor, brishtësinë e globalizmit dhe sfidat e trajtimit të pasigurisë shkencore. Këtu është edhe një çështje tjetër për atë listë: shëndeti i burrave.

Burrat kanë shumë më shumë gjasa të vdesin nga koronavirusi – por pse?

Nuk është sekret që meshkujt janë në shumë aspekte seksi i dobët. Mesatarisht, burrat vdesin më të rinj dhe janë më të rrezikuar nga sëmundje të rrezikshme për jetën, veçanërisht sëmundjet e zemrës dhe shumë forma të kancerit. Koronavirusi Sars-CoV-2 duket se ndjek të njëjtin model. Në të gjashtë vendet që, deri në 20 Mars, kishin të dhëna seksuale të vdekjeve nga Covid-19, përqindja e burrave ishte më e lartë se gratë. Për katër prej tyre (Kina, Franca, Italia dhe Koreja e Jugut), shkalla e vdekshmërisë së meshkujve ishte më shumë se 50% më e madhe se normat e femrave.

Është më mirë të mos i besojmë verbërisht shifrat: disa nga të dhënat mund të zvogëlohen nga ndryshimet në shtrirjen e testimit, dhe se si regjistrohen dhe raportohen vdekjet. Por duket se ka arsye të mira për t’i besuar trendit të përgjithshëm: ky koronavirus godet më shumë burrat.

Ne nuk e dimë pse – por kjo nuk pasqyron domosdoshmërisht ndryshimet në biologji. Covid-19 është më i rrezikshëm për njerëzit me probleme ekzistuese shëndetësore, veçanërisht probleme kardiovaskulare ose pulmonare (penguese të mushkërive) ose hipertension – dhe këto janë të gjitha kushtet që prekin në mënyrë disproporcionale burrat.

Një pjesë e arsyes për këtë është sjellja: mesatarisht, burrat kënaqen me më shumë zakone që dëmtojnë shëndetin siç janë pirja e duhanit dhe pijet alkoolike. Pirja e duhanit dyshohet se shkakton rrezik më të lartë te burrat: në Korenë e Jugut, ku raporti i vdekjeve nga mashkulli me femra Covid-19 është afër 2: 1, shkalla e pirjes së duhanit mashkull është më e larta nga të gjitha vendet e OECD, ndërsa femrat shkalla është më e ulët. Është e mundur që ndryshimet e tjera në sjellje gjithashtu të luajnë një pjesë – për shembull, pajtueshmëria me këshillat e larjes së duarve.

Megjithatë, diferencat biologjike mund të përfshihen gjithashtu. Burrat kanë sisteme më të dobëta imune dhe kështu janë më të ndjeshëm ndaj një sërë sëmundjesh infektive, siç janë ato të shkaktuara nga bakteret. Një shpjegim i mundshëm është se hormonet seksuale, të cilat ndryshojnë tek burrat dhe gratë, janë të përfshirë në mënyrën se si sistemi imunitar shkakton një përgjigje inflamatore ndaj patogjenëve.

Bazuar në pandemitë e kaluara, do të prisnim që SARS-CoV-2 të paraqiste një rrezik më të madh për burrat. Ky koronavirus është i lidhur ngushtë me virusin që shkaktoi shpërthimin e Sars (sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes) në 2003, për të cilin shkalla e vdekshmërisë ishte dukshëm më e lartë për burrat. Në Hong Kong, për shembull, 21.9% e meshkujve me sëmundje vdiqën, krahasuar me 13.2% të femrave. Edhe këtu është e mundur që përqindja më e lartë e duhanpirësve në mesin e burrave kontribuoi në ndryshimin – por një studim zbuloi se ekzistonte gjithashtu një shkallë më e lartë e vdekjes midis minjve meshkuj të infektuar me virusin Sars, duke sugjeruar që ndryshimet seksuale në përgjigjen imune ishin gjithashtu përgjegjës.

Ende ka mjaft që nuk i kuptojmë dallimet seksuale të shikuara deri më tani për Covid-19. Por ka edhe shumë për të reflektuar. Dallimet seksuale në cenueshmërinë tonë ndaj këtij koronavirusi dhe sëmundjeve të tjera që kërcënojnë jetën janë formuar nga normat dhe praktikat sociale. Nga njëra anë, testimi i ilaçeve ka lënë pas dore gratë (si dhe femrat në testet e kafshëve), ndonjëherë me arsyetimin se ciklet e tyre hormonale “komplikojnë” rezultatet, me pasojën që disa ilaçe të aprovuara kanë pasur efekte anësore jo proporcionale dhe të paparashikuara në gratë. Nga ana tjetër, ne insistojmë t’i portretizojmë burrat si “seksi më i fortë”, për të cilin kërkimi i ndihmës mjekësore është një shenjë dobësie – deri sa papritmas është vonë.

Shoqëritë tona shpesh duken të vendosura për të inkurajuar këto pabarazi. Marketingu i cigareve, të paktën deri në vitet 1980, kishte në shënjestër burrat me stereotipe të mashkullit të thyer, të pavarur. Sot, pirja e duhanit shihet në Kinë dhe vendet e tjera të Azisë jo vetëm si mashkullore, por si një aspekt pothuajse thelbësor i marrëdhënieve të biznesit dhe lidhjes së meshkujve. Ndërsa shumë probleme të pabarazive gjinore në shëndetin global rrjedhin nga mos përfaqësimi i grave në të gjithë sektorët, përforcimi i këtyre stereotipeve shkakton probleme për të dy gjinitë.

Shumë studime tregojnë se gratë kanë më shumë gjasa të kërkojnë këshilla për kujdesin shëndetësor.

Dallimet seksuale në ndjeshmërinë ndaj Covid-19, atëherë, janë një kujtesë e çështjeve që kemi njohur prej kohësh, por nuk po arrijnë t’i adresojmë. Edhe statistikat jo të plota mbi këto ndryshime pasqyrojnë një dështim në njohjen e rekomandimeve të gjata të OBSH-së për të ndarë numrat sipas gjinisë, kështu që shkaqet dhe përgjigjet mund të kuptohen më mirë. Ndoshta për arsye biologjike dhe kulturore, burrat dhe gratë shpesh preken ndryshe nga sëmundja. Por derisa ta kuptojmë pse, ne jemi të gjithë humbës.