Shëndet “Rilidhja e nervave” – Kirurgët gjejnë shpresë për duart e krahët e...

“Rilidhja e nervave” – Kirurgët gjejnë shpresë për duart e krahët e paralizuar

Nervat brenda trupave të njerëzve të paralizuar mund të funksionojnë për t’u dhënë lëvizje krahëve dhe duarve, thonë kirurgët australianë. Pacientët mund të ushqehen, të vënë make-up, të hapin një çelës, të numërojnë paratë dhe të përdorin një kompjuter.

Paul Robinson, 36 vjeç nga Brisbane, tha se kirurgjia inovative i kishte dhënë atij pavarësi që kurrë nuk kishte imagjinuar. Funksioni tërësisht normal nuk është rivendosur, por mjekët thonë se përmirësimi është ndryshimi i jetës.

Si funksionon procedura?
Dëmtimet në palcën kurrizore lidhen me trurin për të kontrolluar pjesën tjetër të trupit. Dhe kjo çon në paralizë. Pacientët që vuanin nga kjo sëmundje kishin quadriplegji që prek lëvizjen në të gjitha gjymtyrët.
Por në thelb ata ishin ende në gjendje për të lëvizur disa muskuj në krahët e tyre të prekur nga paraliza. Rrjedhat e funksionimit që çonin nga kurrizi drejt këtyre muskujve ishin të lidhura. Nervat u prenë dhe u bashkuan me nerva që kontrollojnë muskujt e tjerë – të tilla si për zgjatjen e krahut ose hapjen apo mbylljen e dorës.

Për shembull, nervat që sapo e kthenin pëllëmbën lart nga tavani, mund të përdoreshin për të shtrirë të gjithë gishtat e dorës. Pra, tani kur një pacient mendon të rrotullojë dorën , gishtat e tij shtrihen. “Ne besojmë se kirurgjia e transferimit nervor ofron një mundësi të re emocionuese, duke u ofruar individëve të paralizuara mundësinë e rimarrjes së funksioneve të krahut dhe të dorës për të kryer detyrat e përditshme dhe duke u dhënë atyre pavarësi më të madhe dhe aftësinë për të marrë pjesë më lehtë në jetën familjare dhe të punës”, tha Dr Natasha van Zyl nga Austin Health në Melburn.

Kur nuk funksionon
Nëse lëndimi është deri në lartësinë e palcës kurrizore se ajo shkakton paralizë të plotë, atëherë nuk do të ketë nerva funksionale për të thyer paralizën. Procedura do të ishte e panevojshme në qoftë se lëndimi do të prekte të gjithë krahun. Megjithatë, studiuesit thanë se deri në 250,000 njerëz në mbarë botën kishin lëndime të shtyllës kurrizore që rezultuan në quadriplegia çdo vit. “Pra, është një grup i madh pacientësh që mund të përfitojnë prej saj,” tha Dr Natasha van Zyl.