Kuriozitete Shkencëtarët pranë zbulimit të forcës së pestë të natyrës: Mund të çojë...

Shkencëtarët pranë zbulimit të forcës së pestë të natyrës: Mund të çojë në një revolucion në fizikë

Shkencëtarët në Çikago thonë se mund të jenë më afër zbulimit të ekzistencës së një force të re të natyrës. Ata kanë gjetur më shumë prova se grimcat nën-atomike, të quajtura muone, nuk po sillen në mënyrën e parashikuar nga teoria aktuale e fizikës nën-atomike. Shkencëtarët besojnë se një forcë e panjohur mund të jetë duke vepruar mbi muonet.

Do të nevojiten më shumë të dhëna për të konfirmuar këto rezultate, por nëse ato verifikohen, mund të shënojë fillimin e një revolucioni në fizikë.

Të gjitha forcat që përjetojmë çdo ditë mund të reduktohen në vetëm katër kategori: graviteti, elektromagnetizmi, forca e fortë dhe forca e dobët. Këto katër forca themelore rregullojnë mënyrën se si të gjitha objektet dhe grimcat në Univers ndërveprojnë me njëri-tjetrin.

Gjetjet janë bërë në një strukturë amerikane për përshpejtuesin e grimcave të quajtur Fermilab. Ato bazohen në rezultatet e shpallura në vitin 2021, në të cilat ekipi i Fermilab sugjeroi fillimisht mundësinë e një force të pestë të natyrës.

“Ne po hetojmë me të vërtetë një territor të ri. Po i përcaktojmë matjet me një saktësi më të mirë se sa është parë ndonjëherë më parë”, tha Fermilab.

Në një eksperiment, studiuesit përshpejtuan grimcat nën-atomike të quajtura muone rreth një unaze me diametër 15 m, ku ato qarkullojnë rreth 1000 herë me gati shpejtësinë e dritës. Studiuesit zbuluan se ata mund të sillen në një mënyrë që nuk mund të shpjegohet nga teoria aktuale, e cila quhet Modeli Standard, për shkak të ndikimit të një force të re të natyrës./ BBC