Bota Shkencëtarët shpresojnë të “ringjallin” tigrin e zhdukur të Tasmanisë

Shkencëtarët shpresojnë të “ringjallin” tigrin e zhdukur të Tasmanisë

Studiuesit në Australi dhe SHBA po fillojnë një projekt shumë milionë dollarësh për të rikthyer nga zhdukja tigrin e Tasmanisë. I fundit, i quajtur zyrtarisht “thylacine” ngordhi në vitet 1930. Thylacina e mori pseudonimin e saj të tigrit Tasmanian për vijat përgjatë shpinës.

Ekipi që qëndron pas ofertës thotë se mund të rikrijohet duke përdorur qelizat staminale dhe teknologjinë e modifikimit të gjeneve dhe tilacina e parë mund të rifutet në natyrë pas 10 vitesh, ndërsa ekspertë të tjerë janë skeptikë.

Grupi i shkencëtarëve australianë dhe amerikanë planifikon të marrë qeliza burimore nga një specie marsupial e gjallë me ADN të ngjashme, dhe më pas të përdorë teknologjinë e redaktimit të gjeneve për të “rikthyer” speciet e zhdukura ose një përafrim jashtëzakonisht të afërt të saj.

Ajo do të përfaqësonte një arritje të jashtëzakonshme për studiuesit që do ta provonin dhe do të kërkonte një sërë zbulimesh shkencore.

Popullsia e tigrave tasmanianë u zvogëlua kur njerëzit mbërritën në Australi dhjetëra mijëra vjet më parë. Tigri i fundit i robëruar Tasmanian ngordhi në kopshtin zoologjik Hobart në 1936. Nëse shkencëtarët do të kishin sukses në ringjalljen e kafshës, kjo do të shënonte ngjarjen e parë të “çzhdukjes” në histori, por shumë ekspertë të jashtëm dyshojnë për shkencën që qëndron pas saj.

“Zhdukja është një shkencë përrallore,” tha profesori i asociuar Jeremy Austin nga Qendra Australiane për ADN-në e Lashtë për Sydney Morning Herald , duke shtuar se projekti ka të bëjë “më shumë për vëmendjen e medias për shkencëtarët dhe më pak për të bërë shkencë serioze”.

Ideja e rikthimit të tigrit Tasmanian ka ekzistuar për më shumë se 20 vjet. Në vitin 1999, Muzeu Australian filloi të ndiqte një projekt për klonimin e kafshës dhe që atëherë janë bërë përpjekje të ndryshme në intervale për të nxjerrë ose rindërtuar ADN-në e qëndrueshme nga mostrat.

Ky projekt i fundit është një partneritet midis shkencëtarëve në Universitetin e Melburnit dhe kompanisë Colossal me bazë në Teksas.