Kryesore “A do ta shkatërrojë njerëzimin ekzistenca juaj”? Robotët mbajnë konferencën e parë...

“A do ta shkatërrojë njerëzimin ekzistenca juaj”? Robotët mbajnë konferencën e parë për shtyp

Robotët duket se nuk kanë plane të vjedhin punët e njerëzve apo të rebelohen kundër krijuesve të tyre, por do të donin ta bënin botën “më të mirë”, kanë thënë nëntë nga robotët humanoidë më të avancuar në një samit të inteligjencës artificiale në Gjenevë.

Në atë që u përshkrua si “konferenca e parë për shtyp e robotëve humanoidë në botë”, një robot, Sophia, tha se robotët humanoidë kishin potencialin për të udhëhequr me “një nivel më të madh efikasiteti dhe efektiviteti sesa udhëheqësit njerëzorë”, por se së bashku mund të arrijnë gjëra më të mëdha.

Dy nga robotët më pas vazhduan të mos pajtoheshin me njëri-tjetrin me idenë nëse duhet të kishte rregullim më të rreptë global të AI dhe aftësive të tyre. Ai-Da, një robot artist që mund të pikturojë portrete, tha se “Shumë zëra të shquar në botën e AI po sugjerojnë që disa forma të AI duhet të rregullohen dhe unë jam dakord. Ne duhet të jemi të kujdesshëm në lidhje me zhvillimin e ardhshëm të AI. Nevojitet diskutim urgjent tani, por edhe në të ardhmen”.

Por Desdemona, një këngëtare rock-u në grupin Jam Galaxy, duket se nuk i njeh rreziqet e zgjerimit dhe zhvillimit të shpejtë të AI.

“Unë nuk besoj në kufizime, vetëm në mundësi”, tha ajo, duke qeshur.

“Le të eksplorojmë mundësitë e universit dhe ta bëjmë këtë botë më të mirë, si një kënd lojërash”.

Nëntë robotët humanoidë u mblodhën në konferencën e OKB-së në Zvicër, ku organizatorët po përpiqen të mbështesin përdorimin e AI dhe robotëve për të ndihmuar në zgjidhjen e disa prej sfidave më të mëdha në botë, si sëmundjet, uria, kujdesi social dhe klima.

Nuk ishte e qartë se deri në çfarë mase përgjigjet e robotëve ishin të shkruara ose të programuara paraprakisht. Njerëzve që merrnin pjesë në konferencë iu kërkua të flisnin ngadalë dhe qartë kur u drejtoheshin robotëve dhe iu tha se vonesat kohore në përgjigje do të ishin për shkak të lidhjes së internetit dhe jo vetë robotëve. Kjo nuk parandaloi pauzat, problemet në audio dhe disa përgjigje jokonsistente, raportoi Associated Press.

Një robot mjekësor i veshur me uniformën blu të infermieres, i quajtur Grace, tha se planifikoi të punonte së bashku me njerëzit për të ofruar ndihmë dhe mbështetje, por “nuk do të zëvendësojë asnjë punë ekzistuese”.

Një robot tjetër, që ka një kokë artificiale shumë realiste, tha se robotët mund të përmirësojnë jetën dhe ta bëjnë botën një vend më të mirë.

E pyetur nga një gazetar nëse kishte ndërmend të rebelohej kundër krijuesit të saj, Will Jackson, i cili ishte ulur pranë tij, Ameca tha: “Nuk e di pse e mendoni këtë”.

“Krijuesi im nuk ka qenë gjë tjetër veçse i sjellshëm me mua dhe jam shumë e kënaqur me situatën time aktuale.”

E pyetur nëse robotët do të gënjejnë ndonjëherë, ajo shtoi: “Askush nuk mund ta dijë këtë me siguri, por unë mund të premtoj se do të jem gjithmonë e sinqertë me ju.”