Kuriozitete Alarmi i meteorologëve: Rrjeti 5G mund të dëmtojë satelitët e motit

Alarmi i meteorologëve: Rrjeti 5G mund të dëmtojë satelitët e motit

Sinjalet nga satelitët e motit mund të ndërpriten nga rrjetet e të dhënave celulare 5G në SHBA, kanë paralajmëruar meteorologët. Parashikuesit amerikanë kanë shprehur shqetësime rreth ndërhyrjes së 5G në radio, por tani një grup i organeve shkencore i ka shkruar Komisionit Federal të Komunikimeve (FCC) mbi çështjen. Ata thonë se situata është shumë shqetësuese.

Ndërhyrja e shkaktuar nga rritja e aktivitetit të komunikimit mund të vonojë raportimin e informatave të rëndësishme të motit për publikun – për shembull gjatë uraganeve – sipas Unionit Gjeofizik Amerikan, Shoqërisë Amerikane Meteorologjike dhe Shoqatës Kombëtare të Motit.nAta argumentuan se rrjetet e motit janë “shumë të rëndësishme për sigurinë publike dhe kërkimin shkencor”.

“Humbja e sekondave mund të nënkuptojë dallimin në mes sigurisë dhe rrezikut të rëndë për jetën dhe pronën”, shkroi drejtori i bisedimeve të Jonathan Porter në një letër të veçantë për FCC. Satelitët transmetojnë imazhe të Tokës ndaj meteorologëve dhe gjithashtu dërgojnë të dhëna të mbledhura nga mijëra sensorë të bazuar në tokë. Organizata që dëshiron të përdorë brezin e spektrit në fjalë – 1,675-1,680 MHz – për qëllime 5G quhet Ligado Networks.

Në letrën e tij për FCC, Ligado tha se dështimi për të lejuar përdorimin e 5G brenda grupit do të “çojë në shpërndarjen joefikas të këtij spektri kryeministër, më të ulët të mesit të brezit, diçka që SHBA-ja mund të përballojë, pasi përpiqet të fitojë garën për 5G “. Firma argumenton se parashikuesit e motit mund të shkarkojnë të dhënat e motit nëpërmjet shërbimeve të internetit.
Megjithatë, Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike ka monitoruar se sa shpejt teknologjitë e tilla mund të shkrepin fotografi të gjithë Tokës, të njohura si “imazhe të plota disk” – dhe kanë zbuluar se ato janë shumë të ngadalta.