Bota Numri më i madh i emigrantëve që nga Lufta e Parë Botërore:...

Numri më i madh i emigrantëve që nga Lufta e Parë Botërore: Çfarë po ndodh me Kanadanë?

Kanadaja sapo ka regjistruar fluksin më të madh të emigrantëve në më shumë se një shekull.

Sipas vlerësimeve të fundit nga Statistikat e Kanadasë në Otavë, shteti ka shtuar 71,131 emigrantë në tre muajt e fundit të vitit 2018, nga një rritje gjatë gjithë vitit prej 321,065. Rritja vjetore është më e madhja që nga viti 1913, kur 401,000 emigrantë u dyndën në vend dhe e katërta më e madhe në të dhënat historike të 1852.

“Hyrjet bënë që popullsia të rritej me gjysmë milionë njerëz për herë të parë që nga fundi i viteve 1950” -tha agjencia e statistikave dhe janë pjesë e një bumi në migracionin ndërkombëtar që përfshin një rritje të banorëve jo të përhershëm si studentët e huaj.

Është një vorbull e mirëpritur për një ekonomi që përballon demografinë e plakjes dhe tërheqjet e tjera si borxhi i familjes. Rritja në migracionin ndërkombëtar, për shembull, ka ndihmuar të ushqejë një rritje të punësimit, madje edhe në mes të treguesve të ngadaltë në pjesët e tjera të ekonomisë, meqenëse imigrantët kanë tendencë të jenë në moshë pune. Duke përfshirë forma të tjera të migrimit, të tilla si banorët jo të përhershëm, vendi regjistron një rritje 425,245 të migrimit ndërkombëtar vitin e kaluar. Ky është niveli më i madhi që nga 1972.

Numrat e imigracionit përfshijnë hyrje të rregullta të refugjatëve, por jo ata që kalojnë kufirin ilegalisht. Ato numërohen si banorë jo të përhershëm. Të dhënat e Statistikave të Kanadasë nuk japin një zbërthim të numrit të refugjatëve. Fluksi ndihmoi popullsinë e Kanadasë të rritet me 528,421 vitin e kaluar, që është rritja më e madhe që nga fundi i viteve 1950.

Në përqindje, popullsia e Kanadasë u rrit 1.4 për qind vitin e kaluar, më e shpejta që nga viti 1990 dhe më e fuqishmja në grupin e shtatë vendeve. Numrat e fortë të imigracionit po ashtu përbëjnë rritjen e ngadalshme të popullsisë natyrore.

Burimi: The Bloomberg