Extra Studimi: Një sasi e rrallë e diamanteve rozë u formua nga shpërbërja...

Studimi: Një sasi e rrallë e diamanteve rozë u formua nga shpërbërja e një superkontinenti të lashtë

Diamantet rozë janë jashtëzakonisht të rrallë dhe të lakmuar, një minierë tashmë e mbyllur në Australi ka qenë burimi i 90% të gurëve të çmuar me ngjyra. Gurët rozë të lëmuar të klasës më të lartë mund të shiten për dhjetëra miliona dollarë.

Por një zbulim i bërë në të njëjtën zonë mund të ndihmojë në zbulimin e depozitave të reja të bizhuterive, thonë studiuesit, sipas CNN.

Shkencëtarët që studiojnë depozitën e diamantit Argyle të Australisë Perëndimore, ku ndodhej miniera, thanë se ata tani kanë një kuptim më të mirë të kushteve gjeologjike të nevojshme për formimin e diamanteve rozë dhe varieteteve të tjera të ngjyrave.

Duke përdorur lazer për të analizuar mineralet dhe shkëmbinjtë e nxjerrë nga depozitimi Argyle, studiuesit zbuluan se zona e pasur me diamant rozë u formua gjatë shpërbërjes së një superkontinenti të lashtë, të quajtur Nuna, rreth 1.3 miliardë vjet më parë.

Fotografi e përgjithshme e minierës së diamantit Argyle në rajonin Kimberley të Australisë Perëndimore.

“Ndërsa kontinenti që do të bëhej Australi nuk u shpërbë, zona ku ndodhet Argyle u shtri, duke përfshirë mbresë, e cila krijoi boshllëqe në koren e Tokës që magma të dilte deri në sipërfaqe, duke sjellë me vete diamante rozë”, tha autori kryesor i studimit Dr. Hugo Olierook, një studiues në Qendrën John de Laeter të Universitetit Curtin në Perth, Australi.

Shumica e depozitave të diamanteve gjenden në mes të kontinenteve antike, brenda shkëmbinjve vullkanikë që kanë transportuar me shpejtësi diamante nga thellësia e brendësisë së Tokës në sipërfaqe.

Megjithatë, që diamantet të marrin ngjyrë rozë ose të kuqe, ata duhet t’i nënshtrohen forcave intensive nga përplasja e pllakave tektonike, të cilat përdredhin dhe përkulin rrjetat e tyre kristalore. Shumica e diamanteve kafe gjithashtu formohen në këtë mënyrë.

Diamante rozë oktaedrale të zgjedhura të gjetura në minierën e diamanteve Argyle.

Në Argyle, ky proces ndodhi rreth 1.8 miliardë vjet më parë kur Australia Perëndimore dhe Australia Veriore u përplasën, duke i kthyer në rozë diamantet dikur pa ngjyrë qindra milje nën koren e Tokës.

Por si dolën këto diamante me ngjyra drejt sipërfaqes? Ekipi hulumtues zbuloi se depozitat Argyle ishin 1.3 miliardë vjet të vjetra, nga një kohë kur një superkontinent i lashtë, i njohur si Nuna, po shpërbëhej në fragmente.

Superkontinentet, të cilat formohen kur disa kontinente bashkohen për të formuar një masë të vetme tokësore, janë shfaqur disa herë në historinë gjeologjike të Tokës.

Autorët propozuan që shpërbërja e Nunës mund të ketë rihapur pikën e vjetër që lanë pas kontinentet e përplasura, duke lejuar shkëmbinjtë që mbajnë diamant të udhëtojnë nëpër këtë rajon për të formuar depozitën e madhe të diamantit.

Ky zinxhir ngjarjesh, sipas studimit, sugjeroi se kryqëzimet e kontinenteve antike mund të jenë të rëndësishme për gjetjen e diamanteve rozë – dhe mund të udhëheqin eksplorimin për depozita të tjera.