Bota Islanda, vendi i parë europian që heq të gjitha masat anti-COVID

Islanda, vendi i parë europian që heq të gjitha masat anti-COVID

Islanda ka hequr nga e shtuna të gjitha masat epidemiologjike pasi 87 përqind e popullsisë mbi moshën 16 vjeç morën të paktën një dozë të vaksinës COVID-19.

Në Islandë, ku jetojnë rreth 369,000 njerëz, deri më tani janë regjistruar 6,637 raste të infeksionit me koronavirus dhe gjithsej 30 persona kanë vdekur.

Rreth 48 përqind e atyre mbi moshën 16 vjeç u vaksinuan me dy doza, duke e bërë Islandën të barabarta me Mbretërinë e Bashkuar dhe më të suksesshme në vaksinimin e tyre sesa Shtetet e Bashkuara.

Të gjitha masat anti-epidemike u hoqën zyrtarisht të shtunën, duke e bërë Islandën vendin e parë evropian që i shfuqizoi ato plotësisht.

“Është mirë që vaksinimi po ndodh kaq shpejt dhe në mënyrë të sigurt. Situata në Islandë është ndër më të mirat në botë”, tha kryeministrja Katrin Jakobsdottir.

Thorolfur Gudnason, epidemiologu kryesor islandez, tha se fushata e informacionit ishte thelbësore për informimin e publikut shpejt dhe me saktësi.

Një rezultat i tillë nuk do të ishte i mundur pa pjesëmarrjen e publikut dhe publiku nuk do të marrë pjesë nëse nuk beson se masat që po marrim janë të mençura dhe nuk e kuptojnë pse po merren”, shpjegoi Gudnason.

Udhëtarët në Islandë ende duhet të testohen kur hyjnë në vend, dhe ata që nuk janë vaksinuar duhet së pari të kalojnë pesë ditë në karantinë, pas së cilës ata të testohen përsëri.