Bota Mënyra e pazakontë e Emirateve për të manipuluar motin dhe krijuar shi

Mënyra e pazakontë e Emirateve për të manipuluar motin dhe krijuar shi

Emiratet e Bashkuara Arabe po përgatiten për të provuar një mënyrë të pazakontë, të teknologjisë së lartë për krijimin e shiut: do të lëshojë dronë në re dhe do t’i “karikojë” me energji elektrike për të shkaktuar reshje shiu.

Shkencëtarët në Universitetin e Reading në Angli kanë ndihmuar në zhvillimin e një serie dronësh që mund të ngrihen në re dhe të modifikojnë ngarkesën elektrike të pikave të ujit në mënyrë që ato të mblidhen “si flokë të thatë në një krehër”, tha shkencëtari Maarten Ambaum për BBC.

Nëse kjo ka sukses, do të fillojë një epokë e re e provokimit njerëzor me kalimin e kohës, dhe qytete të mëdha, të tilla si Dubai, do të trajtojnë më lehtë furnizimet e dobëta të ujit.

Meqenëse Emiratet e Bashkuara Arabe tashmë përdor teknologjinë e “mbjelljes së reve” për të shkaktuar kondensim dhe për të krijuar re, dronët do t’i jepnin këtij vendi edhe më shumë kontroll mbi ciklin e shiut.

Mbjellja e reve është një metodë e modifikimit të motit dhe krijimit artificial të kushteve të motit që përfshin përhapjen e aerosoleve të përgatitur ose substancave jashtëzakonisht të ftohta në vende specifike midis reve për të arritur, për shembull, reshjet e rritura, zbutjen e dëmtimit të breshërit ose heqjen e mjegullës. Për këtë qëllim përdoret jodur argjendi, i cili përdoret gjithashtu në raketa anti-breshër. Janë zhvilluar komponime të tjera, më pak toksike, të tilla si kripa higroskopike, një përzierje e klorurit të natriumit, magnezit dhe kaliumit.

“Të pajisur me një ngarkesë të instrumenteve që emetojnë ngarkesë elektrike dhe sensorë të personalizuar, këta dronë pa pilot do të fluturojnë në lartësi të ulëta dhe do të dërgojnë ngarkesë elektrike në molekulat e ajrit, gjë që duhet të rrisë reshjet,” tha Drejtori i Programit të Kërkimit të Amplifikimit të Shiut në Emiratet e Bashkuara Arabe, Alya Al-Mazroui për Arab News.

Sistemet e ndryshimit të motit janë një histori e shoqëruar nga polemika, por edhe dyshime.

Mbjellja e reve është një proces që ekziston për dekada, por ndërsa përparon shkenca, shumë janë të shqetësuar për keqpërdorimin e mundshëm të teknologjisë dhe pasojat gjeopolitike, veçanërisht në Kinë.

Megjithatë, në Emiratet e Bashkuara Arabe, teknologjia e kontrollit të motit është një rast i qartë i ndihmës për furnizimin me ujë në qytetet e mëdha të shkretëtirës që rrezikojnë të konsumojnë ujë të pijshëm që është natyrshëm i disponueshëm për ta.

“Shtresa nëntokësore po zhytet në mënyrë drastike dhe qëllimi është të përpiqemi të ndihmojmë në krijimin e reshjeve të reja,” përfundoi Ambaum.