Kuriozitete Sot përvjetori/ Titaniku nuk u fundos nga një ajsberg, por…

Sot përvjetori/ Titaniku nuk u fundos nga një ajsberg, por…

107 vjet më parë, më 14 prill të vitit 1912, ndodhi tragjedia detare më e madhe në botë, mbytja e Titanikut të famshëm në ujërat e ftohta të Atlantikut, në të parin udhëtim: nga Sauthamptoni në Angli, drejt Nju Jorkut në SHBA.

Arsyeja e fundosjes së saj tragjike, përjetësuar dhe në filmin me një të njëjtin titull, një tip romance e ndërthurur me dramën, është vulosur tashmë: përplasja me një ajsberg.

Por duket se nuk është kështu.

Kapiteni L.M.Collins, i cili ka përvojë në ujërat e Atlantikut të Veriut ku Titanic u mbyt, thotë se kjo versioni i përplasjes me ajsberg nuk është realist.

Në vitin 2002, Collins publikoi një libër me titull “Mbytja e Titanikut”, ku ofroi tre versione për të cilat besonte se Titaniku u mbyt, ku gjithsesi akulli mbetet si arsye.

“Unë jam i bindur se është e pamundur që anija të përplaset me ajsberg, por Titaniku është viktimë e shtresës akullore të Arktikut. Akulli i Arktikut është një akull shumë i trashë dhe shumë i vështirë në përballje”, tha ai.

Sipas Collins, edhe anijet të tjera të shumta janë mbytur në të njëjtën mënyrë, duke u çarë nga shtresa e akullit.

“Nuk ka prova të besueshme se Titaniku ka goditur ajsbergun”, këmbëngul Collins.

Sipas asaj që shkruan Collins, dy marinarët e ngarkuar me vëzhgimin patën një iluzion optik kur ngatërruan mjegullën me shtresën e akullit

Sipas tij, edhe ligjet e fizikës diktojnë faktin se Titanik nuk goditi asnjë ajsberg.

“Nëse do të kishte ndodhur kjo, anija do të fundosej me minuta e jo me orë”, përfundoi Collins.

Anija kishte rreth 2,200 pasagjerë në bord, ku më shumë se 1,500 prej tyre humbën jetën në atë tragjedi.