Kulturë 50 thënie brilante nga gjeniu Albert Ajnshtajn

50 thënie brilante nga gjeniu Albert Ajnshtajn

Albert Ajnshtajn, shkencëtari më i madh i të gjitha kohërave pati kontribute të mëdha në shkencë dhe u nderua me Çmimin Nobel në Fizikë në vitin 1921. I lindur më 14 mars 1879, shkencëtari gjerman ishte një nga individët më të rëndësishëm të shekullit të 20. Por ai mbahet mend dhe për thëniet e tij brilante.

1- E vetmja gjë që bie ndesh me diturinë time është arsimimi.

2 -Për sa i përket përputhjes së ligjeve të matematikës me realitetin, ato nuk janë të sigurta; për sa i përket sigurisë së tyre, ato nuk përputhen me realitetin.

3 -Logjika praktike është mbledhja e paragjykimeve të përfituara në moshën 18-vjeçare.

4 -Çlirimi i energjisë atomike nuk ka krijuar një problem të ri. Ka bërë më urgjente nevojën për të zgjidhur një ekzistues.

5 -Nëse jeni në botë të përshkruani të vërtetën, lërjani elegancën rrobaqepësit.

6 -Nuk e di se me cilat armë do të bëhet Lufta III Botërore, por Lufta IV Botërore do të luftohet me shkopinj dhe gurë.

7 -Marrëzia: të bësh të njëjtën gjë përsëri dhe përsëri dhe të presësh rezultate të ndryshme.

8 -Sekreti i krijimtarisë është të dish të fshehësh burimet.

9 -Vendose dorën mbi furrë për një minutë dhe të duket si një orë. Ulu pranë një vajze të bukur për një orë dhe të duket si një minutë. Ky është relativitet.

10 -Nëse faktet nuk përputhen me teorinë, ndrysho faktet.

11 -Kushdo që s’ka bërë asnjë gabim nuk ka provuar asgjë të re.

12- Sekreti i krijimtarisë është të dish t’i fshehësh burimet e saj.

13- Është arti suprem i mësuesit ai që shpalos gëzimin e krijimtarisë dhe të vetëdijes.

14- Një tavolinë, një karrige, një kanistër me fruta dhe një violinë; çka i duhet më shumë një njeriu për të qenë i lumtur?

15- Jo gjithçka që mund të numërohet llogaritet, dhe jo gjithçka që llogaritet është e numërueshme.

16- Fantazia është më e rëndësishme se dija.

17- Janë dy mënyra për ta jetuar jetën. Njëra është të mendosh se asgjë nuk është një mrekulli.

Tjetra është të mendosh se çdo gjë është një mrekulli.

18- Shkenca pa fenë është topalle. Feja pa shkencën është e verbër.

19- Shkenca është një gjë e mrekullueshme…për atë që nuk duhet të fitojë për të jetuar me anë të saj.

20- Cilido që e konsideron jetën e vet a të tjerëve pa kuptim është jo vetëm i palumtur, por as i denjë për të jetuar.

21- Edhe pse ligjet e matematikës i referohen realitetit, nuk zotërojnë një vërtetësi absolute, dhe po ta kishin, atëherë nuk do t’i referoheshin realitetit.

22- Gjëja me e bukur të cilën mund ta eksperimentojmë është misteri; është burimi i çdo arti të vërtetë dhe i çdo shkence të vërtetë.

23- Është më e lehtë ta grimcosh një atom se një paragjykim.

24- Dy gjëra janë të pafund: universi dhe marrëzia njerëzore, por sa i përket universit kam ende dyshime.

25- Çdo sistem autokratik i bazuar në dhunën gjithmonë pasohet nga dekadenca, sepse dhuna josh në mënyrë të pashmangshme. Koha ka dëshmuar se tiranët e shquar pasohen gjithmonë nga maskarenjtë.

26- Është më mirë të jesh optimist kot më kot se të jesh pesimist pa arsye.

27- Kush nuk e pranon misterin e padepërtueshëm, nuk mund të jetë as shkencëtar.

28- Kush është i zënë me punë, nuk ka kohë as të qajë.

29- Shpirtërat e mëdhenj kanë ndeshur gjithmonë kundërshtim të dhunshëm nga ana e mendjeve mediokre.

30- Bomba atomike…Vetëm nëse do ta kisha ditur, do të isha bërë orëndreqës.

31- Mos kërko të jesh njeri i suksesit, por kërko të jesh njeri i vlerave.

32- Studimi dhe kërkimi i së vërtetës e i bukurisë përfaqësojnë një sferë të veprimtarisë në të cilën është e lejueshme të mbetesh fëmijë gjithë jetën.

33- Tri rregullat e punës: 1) Dil nga rrëmuja, gjeje thjeshtësinë. 2) Nga ngatërrimi gjeje harmoninë. 3) Në vështirësinë më të madhe rindërtoje rastin më të favorshëm.

34- Nuk është puna se jam tejet i zgjuar, por vetëm se iu kushtohem problemeve më gjatë.

35- Njerëzimi do të ketë fatin që do të dijë ta meritojë.

36- Nuk ekzistojnë shpikje të mëdha as përparim real gjërsa mbi tokë ekziston qoftë edhe një fëmijë i palumtur.

37- Çdo gjë që mund ta përfytyrohet, tashmë natyra e ka krijuar.

39- Nuk mund të shpresojmë në njerëzoren, nga momenti që ne vetë jemi qenie njerëzore.

40- Nuk mendoj kurrë për të ardhmen. Ajo arrin tepër shpejt.

41- Nuk ke kuptuar kurrë diçka përderisa nuk je në gjendje t’ia shpjegosh gjyshes sate.

42- Nëse do të rilindja, do të punoja hidraulik.

43- Kur një burrë qëndron një orë në shoqërinë e një vajze të bukur, duket sikur ka kaluar vetëm një minutë. Por detyrojeni të rrijë mbi një stufë një minutë dhe do t’i duket më e gjatë se çdo orë. Ky është relativiteti.

44- Nëse A është e barabartë me sukses, atëherë formula është: A është e barabartë me X plus Y plus Z, ku X është puna, Y është loja, Z është ta mbash gojën mbyllur.

45- Nganjëherë njeriu i paguan më shtrenjtë gjërat që i ka pasur falas.

46- Janë të pakët ata që shikojnë me sytë e vet dhe që i provojnë ndjenjat me zemrat e veta.

47- Një ditë makinat do të arrijnë t’i zgjidhin të gjitha problemet, por asnjëra prej tyre nuk do të mund të shtrojë ndonjë problem.

48- Një stomak bosh nuk është një këshilltar i mirë politik.

49- Kur mbërriti në SHBA, Ajnshtajnit, si të gjithë emigrantëve të tjerë, i dhanë një pyetësor për ta plotësuar. Ndër të gjitha pyetjet të cilave i duhej dhënë përgjigje, njëra pyeste: “Cilës racë i përkisni?” Dhe ai iu përgjigj: “Racës njerëzore”.

50- Për të humbur mendjen, nevojitet ta kesh!