Bota “Lëvizja e peshqirëve” në Greqi kërkon të rimarrë plazhet

“Lëvizja e peshqirëve” në Greqi kërkon të rimarrë plazhet

Një numër në rritje grekësh po dalin në rrugë për të kërkuar rikthimin e plazheve publike falas në vend, siç parashikohet në ligj.

Nga Eleni Stamatoukou – BIRN

Një lëvizje protestë e nisur në ishullin grek të Rodosit është përhapur në veri të vendit me aktivistët e të ashtuquajturës “Lëvizja e peshqirëve” që protestojnë në Halkidiki për rikthimin e plazheve publike në Greqi.

Grekët janë gjithnjë e më të frustruar nga marrja në dorëzim e zonave të mëdha të vijës bregdetare nga bizneset private që kufizojnë në mënyrë të paligjshme aksesin në plazhe dhe shpesh paguajnë shuma të tepruara për qiranë e shezloneve.

Të dielën, banorët e Nikitit dhe Nea Potideas në Halkidiki brohoritën “bregdeti është i popullit” dhe “çdo plazh do të jetë i lirë”.

Duke caktuar një protestë të re, organizatorët deklaruan: “Ne kërkojmë të drejtat tona, mbrojmë hapësirat publike.”

Lëvizja e Peshqirëve filloi në qershor në ishullin Rodos. Ajo u përhap në ishullin Paros, ku banorët matën sipërfaqen e plazhit të zënë nga çadrat e dielli dhe dokumentuan zgjerimin e tij pavarësisht mungesës së lejeve në shumë raste. Naxos, Kreta dhe Atika pasuan.

Ligji grek nuk njeh plazhe private. Megjithatë, sipas një raporti nga televizioni publik i Greqisë, rreth 80 për qind e plazhit Falasarna të Kretës – i konsideruar si një nga më të bukurit në botë dhe pjesë e rrjetit të zonave të mbrojtura Natura 2000 – është rrethuar nga bizneset private që operojnë pa leje. Gjobat me të cilat përballen kapin afërsisht gjysmën e fitimeve të një dite, për të cilën kritikët thonë se është shumë e ulët për të vepruar si një pengesë.

Në maj, Gjykata e Lartë e Greqisë u dërgoi një memo prokurorëve duke përsëritur se mbetet e paligjshme bllokimi i aksesit në plazhet publike dhe se ata që shkelin rregullat duhet të sanksionohen.