Shëndet Si mund të ndihmojë inteligjenca artificiale në trajtimin e infertilitetit mashkullor

Si mund të ndihmojë inteligjenca artificiale në trajtimin e infertilitetit mashkullor

Infertiliteti prek 7% meshkujve në botë dhe Inteligjenca artificiale (AI) mund të jetë gati të ndihmojë në zgjidhjen e problemit. Dr Steven Vasilescu, inxhinier biomjekësor në Universitetin e Teknologjisë në Sidnei, Australi, thotë se softueri i inteligjencës artificiale të zhvilluar nga ai dhe ekipi i tij mund të dallojë spermën në mostrat e marra nga meshkujt me infertilitet të rëndë 1000 herë më shpejt se një palë sy shumë të trajnuar.

“Ai mund të nxjerrë në pah një spermë potencialisht të qëndrueshme përpara se një njeri të mund të përpunojë atë që po shikon,” thotë ai.

Sistemi që ai dhe kolegët e tij kanë zhvilluar quhet SpermSearch.

Ai është projektuar për të ndihmuar burrat që kanë spermë por nuk arrijnë ta nxjerrin gjatë ereksionit, 10% e burrave infertilë, një gjendje e quajtur azoospermia jo-obstruktive (NOA). Zakonisht në këto raste, një pjesë e vogël e testikujve hiqet me kirurgji dhe dërgohet në një laborator, ku një embriolog mund të kërkojë manualisht për spermë të shëndetshme.

Indet ndahen dhe ekzaminohen nën një mikroskop. Nëse gjendet ndonjë spermë e qëndrueshme, ato mund të nxirren dhe injektohen në një vezë.

Ky proces, thotë Dr Vasilescu, mund të marrë kohë rreth gjashtë ose shtatë orë dhe ka rrezik lodhjeje dhe pasaktësie.

“Kur një embriolog shikon në mikroskop, ajo që ata shohin është vetëm kjo rrëmujë e plotë, një peizazh yjor qelizash”, thotë ai.

“Ka gjak dhe inde. Mund të ketë vetëm 10 spermatozoide në të gjithë, por mund të ketë miliona qeliza të tjera. Është si të gjesh një gjilpërë në një kashtë,” thotë Dr Vasilescu.

Ai thotë se SpermSearch mund të gjejë çdo spermë të shëndetshme në sekonda, kur fotografitë e mostrave ngarkohen menjëherë në kompjuter.

Për të arritur këtë shpejtësi, Dr Vasilescu dhe kolegët e tij trajnuan inteligjencën artificiale për të identifikuar spermën në këto mostra komplekse të indeve, duke i treguar mijëra imazhe të tilla.

Në një punim shkencor të botuar, ekipi i inxhinierisë biomjekësore të UTS tha se një test SpermSearch ishte 1000 herë më i shpejtë se një embriolog me përvojë.

Megjithatë, SpermSearch nuk është krijuar për të zëvendësuar embriologët, por për të vepruar si një mjet ndihmës.

Faktorët që qëndrojnë pas rënies së fertilitetit mashkullor raportohet se përfshijnë gjithçka, nga ndotja dhe pirja e duhanit, te dietat e dobëta, të mos bërit mjaftueshëm ushtrime fizike dhe stresit.